Фізика – найдивовижніша річ: вона цікава, навіть якщо в ній нічого не розумієш

понеділок, 25 січня 2016 р.

Цікаві факти про радіо


Перші досліди в галузі радіозв’язку провів американець Малон Луміс в 1868 році. Зв’язок встановлювався за допомогою двох електропроводів, піднятих над землею на повітряних зміях.

Перший провід служив антеною радіопередавача, а другий — антеною радіоприймача. Лумісу у присутності членів Конгресу США вдалося передати сигнал на відстань 18 миль. У 1872 році Луміс отримав патент на бездротовий спосіб зв’язку і офіційний папір про державне фінансування його дослідів від президента Гранта, однак насправді грошей винахіднику чомусь так і не виділили. Цікаво, що Малон Луміс не мав ні найменшого відношення до фізики — він був дантистом!
Хто є винахідником радіо, сперечаються досі. На цю честь претендують: Малон Луміс (США), Генріх Герц (Німеччина), Девід Хьюз (США), Томас Едісон (США), Гульєльмо Марконі (Італія), Олександр Попов (Росія), Нікола Тесла (Сербія), Якуб Наркевіч- Йодка (Білорусь), Едуард Бранлі (Франція), Джагадіш Чандра Боше (Індія), Олівер Д. Лодж (Великобританія), Ландель де Мура (Бразилія).

Першу радіограму в світі послав російський винахідник Олександр Степанович Попов 24 березня 1896 року. У ній було всього два слова: «Генріх Герц».
Вперше людська мова була передана за допомогою радіо в 1906 році.
 Радіо врятувало Ейфелеву вежу від знесення. Вежа була побудована в якості вхідної арки на всесвітню виставку 1889 року. Планувалося експлуатувати цю споруду 15-20 років, а потім розібрати. Але у Франції почало масово поширюватися радіо і вежу вирішили використовувати для розміщення антен.
«Голос Росії» став віщати раніше, ніж «Голос Америки». «Московське радіо» (згодом перейменоване на «Голос Росії») почало транслювати свої передачі на іноземних мовах в 1929 році. «Голос Америки» з’явився лише в 1942 році, як протидія нацистській пропаганді, а після Другої світової війни «переключився» на СРСР.
Цікавий факт: до 2013 року «Голос Америки» і «Радіо Свобода» не мали області права віщати на території США, щоб не вводити американських громадян в оману новинами, поданими у свідомо перекрученому вигляді.
18 квітня 1930 BBC транслювало в ефірі музику замість новин. Справа в тому, що, як заявив диктор, в цей день не було абсолютно ніяких подій, що поребують згадки в ефірі BBC.
За статистикою, 73% американців слухають радіо в автомобілі, 46% — на кухні, а 23% — у ванній!
Цікавий факт: під час Другої світової війни радистами в американській армії були, переважно, індіанці різних племен, що передавали повідомлення на рідній мові. Навіть якщо німцям чи японцям вдавалося перехопити радіопередачу, у них не було перекладачів, щоб її зрозуміти.
 Коли по радіо «крутять» рекламу, здається, що вона звучить голосніше і чіткіше, ніж власне радіопередача. Це дійсно так: рекламу записують на більш досконалому обладнанні і в більш високій якості, тому на слух вона сприймається краще.
Перше інтернет-радіо з’явилося ще в 1993 році. Називалося воно InternetTalkRadio. Його творцем є відомий американський ІТ-спеціаліст і письменник Карл Маламуд. Цікаво, що свою роботу радіостанція начала 1 квітня.
Вчений-вірусолог Люк Монтаньє в 2009 році висловив гіпотезу, що бактерії здатні спілкуватися між собою через радіохвилі. Сучасні дослідження довели, що у бактерій є все необхідне, щоб генерувати радіосигнали.
Цікавий факт: спритні бразильці примудряються базікати по супутниковому телефону  за рахунок ВМФ США. Звичайні цивільні радіостанціі- «сібішкі», доповнені парою електронних пристроїв вартістю близько 50 доларів, здатні підключатися до флотського супутникового угруповання FLTSATCOM, завдяки чому хитрі жителі Бразилії можуть дзвонити кому завгодно абсолютно безкоштовно.

Немає коментарів:

Дописати коментар